Bismillah |
Resepi mudah dan pembuka selera ni namanya sambal hijau. Sebab dia terdiri dari cili hijau. Kalau buat dengan cili merah tak ada ummph.. hihi
Senang sangat masaknya. Selain menjadi pembuka selera, ianya juga metabolisme booster. Nak kurus boleh juga selalu makan ni dengan nasi putih dan ulam. Tapi kalau makan berpinggan..dah bukan untuk kurus lah jadinya.
Yang diperlukan:
Sebiji bawang besar (dihiris)
Segenggam cili hijau (dihiris)
21 biji cili api ( kalau nak lebih pedas)
Segenggam ikan bilis
Semangkuk kecil air asam jawa
Secubit garam
Cara masak :
Panaskan sedikit minyak
Tumiskan bawang dan ikan bilis
Masukkan cili hijau dan cili api
Masukkan air asam jawa
Masukkan secubit garam
Tunggu ianya reneh seketika
Siap dan boleh dihidang
Selamat mencuba! Share lah kalau ada yang dah cuba.
No comments:
Post a Comment